Spouwmuurisolatie een slecht idee?2018-11-13T13:34:27+01:00

8 onwaarheden over spouwmuurisolatie & luchtvochtigheid

Er wordt regelmatig aan ons gevraagd wat de nadelen van spouwmuurisolatie zouden zijn en welke nadelen welke resultaten met zich meebrengen. Wij zijn er echter van overtuigd dat spouwmuurisolatie geen nadelen heeft en daarom hebben we de meest gevraagde nadelen op een rijtje gezet. Onder de vraag, staat onze uitleg. Heb je zelf vragen? Laat het ons dan gerust weten.

  1. De luchtlaag tussen de 2 lagen (spouw) zorgt voor isolatie en isoleren hiervan is overbodig.

Antwoord: een luchtspouw isoleert juist niet goed! Met een isolatie van slechts 5 cm is de isolatiewaarde al ongeveer 7x zo hoger dan een spouw zonder spouwmuur isolatie.

Uitleg: binnen een spouw is altijd sprake van luchtstroming, de lucht staat dus nooit stil. De warmte van binnen de woning en de kou van buiten zorgen hiervoor. Veel van de warmte van binnen gaat door de luchtlaag heen en gaat dus verloren. Door uw woning te voorzien van spouwmuurisolatie wordt het verlies van deze warmte met ca. 80% teruggedrongen.

  1. Buitenwanden moeten kunnen ademen anders wordt het vochtig binnen

Antwoord: buitenmuren of buitenwanden hoeven niet te kunnen ademen

Uitleg: de eigenlijke vraag is of het vocht dat ontstaat van binnenuit niet via de buitenmuur naar buiten moet kunnen. 98% van het vocht dat hier ontstaat wordt via de reguliere ventilatie afgevoerd, de overige 2% heeft nauwelijks invloed op de luchtvochtigheid in huis.

  1. Spouwen tussen muren mogen nooit volledig gevuld worden met bijvoorbeeld isolatieparels.

Antwoord: niet alle muren mogen 100% gevuld worden daarom is het van belang dat een professional uw woning komt bekijken. Echter in nagenoeg alle gevallen is isoleren van een spouwmuur mogelijk en levert rendement op.

Uitleg: een professional kan beoordelen of het zinvol is om een woning te voorzien van spouwmuurisolatie. Als dit namelijk op een kundige wijze wordt gedaan, met het juiste materiaal, dan levert dit altijd rendement op.

  1. Om de luchtvochtigheid in herfst en winter binnen in huis niet te hoog te laten worden is ventileren d.m.v. open ramen een no-go

Antwoord: de balans van luchtvochtigheid in huis is belangrijk. Om dit in de winter ook goed te doen is juist van belang om ook in de winter uw woning te ventileren.

Uitleg: de lucht voelt in de winter en herfst vaak vochtig aan echter is dit niet altijd het geval. De lage temperatuur zorgt namelijk voor een lage hoeveelheid waterdamp. De binnenlucht in uw woning heeft het vochtgehalte van de buitenlucht + het woonvocht. Onder woonvocht vallen bijvoorbeeld het vocht afkomstig van het koken, wassen, mensen etc. Als u dus niet voldoende ventileert in de winter of herfst is de luchtvochtigheid in huis vaak (te) hoog.  Ventilatie (bijvoorbeeld door uw ramen te openen) zorgt  ervoor dat dit ‘woonvocht’ weer wordt afgevoerd waardoor de balans beter is.

  1. Spouwmuurisolatie kan zorgen voor schimmel op het behang

Antwoord: het isoleren van uw spouwmuur zorgt niet voor condensatie

Uitleg: de mate van vochtigheid in een woning wordt grotendeels bepaald door de ventilatie binnen een woning en staat volledig los van de (spouwmuur) isolatie.  Op ‘lastige’ plekken binnen huis zoals hoeken achter gordijnen, oppervlakten achter kasten kan inderdaad condensatie optreden. Het gebruik maken van roosters, klepramen of bijvoorbeeld mechanische ventilatie helpt het vocht te verdrijven.

  1. Het heeft geen zin om de spouw te isoleren als de rest van de woning niet wordt geïsoleerd

Antwoord: het isoleren van een deel van uw woning levert direct besparing op energie op en heeft dus zeker zin.

Uitleg: als u bijvoorbeeld uw zijgevel isoleert dan gaat er minder warmte verloren door dat deel van uw woning. Deze ‘besparing’ zal niet verloren gaan door andere delen van uw woning; immers het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenmuur is niet veranderd, net zo min het isolatieniveau van de constructie.

Uiteraard is het aan te raden om niet alleen 1 zijde van uw woning te isoleren maar ook andere delen mee te nemen. Uw isoleer partner kan daarover advies geven. Tevens is het plaatsen van ramen met dubbelglas een goed idee.

  1. Als een deel van de woning (de koudebrug) wordt geisoleerd slaat het vocht elders neer

Antwoord: bij het isoleren van een koudebrug verplaatst het vocht zich niet en slaat dus niet ergens anders neer.

Uitleg: zoals hierboven bij punt 4 uitgelegd is, speelt het woonvocht een belangrijke rol bij schimmel- of condensvorming in een woning. Het ventileren van de woning is dan ook erg belangrijk. Als er ook andere koudebruggen zijn binnen de woning, is het aan te raden ook hier maatregelen te treffen. In dat geval zijn daarmee de problemen opgelost.

  1. Als je ventileert dan stook je eigenlijk voor de mussen

Antwoord: energie is duur echter onvoldoende ventileren is niet gezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk om voldoende te ventileren, doe dit echter wel met verstand.

Uitleg: zoals hierboven uitgelegd ontstaat er in iedere woning woonvocht. Dit woonvocht zorgt samen met CO2 die wij mensen uitstoten voor een lagere kwaliteit binnenlucht. Door altijd te zorgen voor een goede basisventilatie verhelpt u dit. Hieronder verstaan wij bijvoorbeeld het gebruik van ventilatieroosters in uw woning. Extra ventileren bij bijvoorbeeld een groot gezelschap mensen, koken of roken is vanzelfsprekend een goed idee. Ook over deze basisventilatie kan uw isoleerpartner u prima informeren. 

Lees meer over hoe wij Spouwmuurisolatie aanpakken

Gratis offerte ontvangen?

    Naam

    E-mail

    Telefoonnummer

    Werkzaamheden *

    Besparing_Isolatie

    Vrijblijvende offerte ontvangen voor spouwmuurisolatie?

      Naam (noodzakelijk)

      E-mail (noodzakelijk)

      Plaatsnaam

      Telefoonnummer

      Vragen, opmerkingen

      Contact moment